Російський «суд» залишив у СІЗО трьох політв'язнів із Джанкоя до 30 листопада

12:00 02.10.2023

Російський апеляційний "суд" залишив у СІЗО трьох кримськотатарських активістів із Джанкоя до 30 листопада 2023 року.

Про це "Кримській солідарності" повідомила адвокатка Сафіє Шабанова, передає Укрінформ.

"Апеляційний військовий суд у Власиці відхилив скарги адвокатів на продовження арешту в СІЗО трьом кримським татарам із «першої Джанкойської групи» у справі Хізб ут-Тахрір: цивільному журналісту Вілену Темер'янову, Рінату Алієву та Едему Бекірову", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що політв'язні залишаться у СІЗО до 30 листопада 2023 року.

За словами адвоката, "захист вважає, що докази держобвинувачення про те, що активісти можуть сховатися або вплинути на перебіг кримінальної справи, неспроможні та будуються на припущеннях. Тому їхнє подальше перебування під вартою - незаконне".

Повідомляється, що кримськотатарські активісти на засіданні “суду” були присутні у форматі відеоконференції із СІЗО. Вони повідомили захисникам про проблеми зі здоров'ям, які виникли у них в умовах ув'язнення.

"Рінат Алієв сильно перехворів, у нього кілька тижнів тому була висока температура, зараз страждає на зубні болі. Темер'янов також сказав, що йому потрібні послуги лікаря-стоматолога. Їм видають ліки "від усіх хвороб"", - наголосила Шабанова.

Нагадаємо, у серпні 2022 року в Джанкої і Джанкойському районі відбулися масові обшуки у кримськотатарських активістів. Адвокати не були допущені на слідчі дії. Силовики РФ затримали шістьох осіб: Вілена Темер'янова, Енвера Кроша, Сеітяя Аббозова, Мурата Мустафаєва, Едема Бекірова і Ріната Алієва. Їх обвинуватили в участі у забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».
 

Ще на цю тему