Російський флот «створює передумови» для інцидентів у Чорному морі – глава Міноборони Болгарії

12:00 30.09.2023

Росія використовує фіктивні військові навчання в Чорному морі для блокування експорту українського зерна, що становить ризик і для безпеки Болгарії.

Про це болгарський міністр оборони Тодор Тагарєв сказав в етері болгарського національного радіо в п’ятницю 29 вересня, пише Європейська правда з посиланням на The Sofia Globe.

За словами Тагарєва, існують "передумови для інцидентів у Чорному морі":

"Російські кораблі блукають навколо нашої виключної економічної зони, здійснюючи провокаційні та силові дії проти торгових суден інших країн. Усе це створює ризики для нашої безпеки", – сказав болгарський міністр.

Він пояснив, що метою Росія є блокування експорту українського зерна, й це "також перешкоджає досягненню наших інтересів, особливо економічних".

Тагарєв також пояснив рішення передати Україні несправні ракети С-300 тим, що Болгарія повинна турбуватись про власну безпеку, водночас частково допомагаючи Україні.

"У цьому конкретному випадку – щоб захистити цивільне населення від вбивств і руйнування інфраструктури з боку Росії, яка використовує безпілотники, балістичні ракети, крилаті ракети, все, що у неї є, щоб атакувати і вбивати цивільне населення. Я думаю, що навіть якщо ми допоможемо мінімально, це того варте", – сказав міністр оборони Болгарії.

Як відомо, Болгарія веде переговори із союзниками по НАТО про те, як реагувати на часткову блокаду Росією болгарської чорноморської виключної економічної зони.
 

Ще на цю тему