Російська нафта продається в Індію на 30% вище встановленого G7 ліміту цін – Reuters

10:30 30.09.2023

Росія продає нафту в Індію майже за $80 за барель, приблизно на $20 вище від західного ліміту ціни, оскільки жорсткі світові ринки нафти допомагають Москві викликати сильний апетит до її експорту.

Як пише Reuters, основний російський експортний сорт Urals торгується вище від граничної ціни на Заході в $60 за барель із середини липня на тлі скорочення виробництва виробниками ОПЕК+, включно із Саудівською Аравією та Росією, передає БізнесЦензор.

Індія, яка є третім у світі імпортером нафти, стала головним покупцем морської російської нафти, головним чином марки Urals, з 2022 року після санкцій Заходу проти Москви. Згідно з даними трейдерів і підрахунками Reuters, розраховані оцінки франко-борту (FOB) для завантаження вантажів Urals з балтійських портів у жовтні були близькі до $80 за барель 28 вересня для індійських клієнтів.

"Рівень запасів у Росії низький, і їх виробництво також скорочено", – сказав чиновник індійського нафтопереробного заводу, який регулярно купує російську нафту, пояснюючи останній стрибок цін.

Скорочення допомогли звузити знижки на Urals в індійських портах до $4-5 за барель проти датованої марки Brent з $6-7 за барель два тижні тому, повідомили чотири торгові джерела, залучені до операцій, і показали розрахунки Reuters. Трейдери посилалися на ціни на завантаження вантажів наприкінці жовтня.

Раніше повідомлялося, що Велика Британія обговорює зі своїми партнерами щодо G7 – Німеччиною, Італією, Канадою, Францією, Японією та США – ефективність стелі цін на російську нафту в умовах зміни світових цін на пальне.
 

Ще на цю тему