Більше половини т.з. російського «тіньового флоту» належить компаніям з країн, що оголосили ембарго - Клименко

12:20 26.09.2023

Чи існує т.з. «тіньовий флот», за допомогою якого Росія відправляє свою нафту та нафтопродукти на експорт?

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» та редакції BlackSeaNews вважає, що «тіньового флоту» танкерів немає. А більше половини цього флоту належить компаніям з країн, що оголосили ембарго, пише керівник Моніторингової групи Андрій Клименко у Фейсбуці.

«На цих картах - частина світового танкерного флоту, що перевозить/перевозив російську нафту та нафтопродукти на експорт (публікуємо для розуміння масштабу проблеми).

Немає ніякого "тіньового флоту" - цю формулу вигадали західні журналісти для клікабельності. Більше половини цього флоту належить компаніям з країн, що оголосили ембарго. 

Щомісяця Моніторингова група Інституту Чорноморських стратегічних досліджень фіксує десятки порушень ембарго, в тому числі - факти прямих рейсів до портів країн ЄС та навіть США.

Ми давно кажемо, що вірити в дотримання російськими компаніями та європейськими перевізниками "цінової стелі" - це як мінімум наівно.

Абсолютно зрозуміло: поки цей експорт продовжується - Росія буде заробляти десятки міл'ярдів доларів на війну проти нас»

Всі фото: А. Клименко, Фейсбук

Опубліковати детальний аналіз екперт обіцяє вже незабаром.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему