Російська заборона на експорт нафтопродуктів найбільше вдарить по Грузії – росЗМІ

08:40 26.09.2023

Через тимчасову заборону на експорт бензину та дизпалива, запроваджену російською владою із 21 вересня, труднощі з імпортом нафтопродуктів можуть виникнути у Грузії, Туреччини та Бразилії.

Про це свідчать підрахунки російської експертної групи Veta, пише БізнесЦензор.

Експерт російського Фонду національної енергетичної безпеки Станіслав Мітрахович підтверджує, що найважче замінити російське паливо буде саме для Грузії. За перше півріччя 2023 року ця країна імпортувала 554,2 тис. тонн нафтопродуктів, із них 81,1% припадало на паливо з Росії. Ймовірно, грузинській владі доведеться домовлятися про збільшення імпорту з Азербайджану.

А Туреччині, яка за останній рік різко збільшила закупівлі російського дизпалива для задоволення потреб внутрішнього ринку, щоб власний дизель продавати на експорт, доведеться переглянути цей механізм і більше палива залишати в країні, додає експерт аналітичного агентства Kpler Віктор Катона.

За даними Kpler, зараз Туреччина є найбільшим покупцем російського дизпалива. У першій половині 2023 року країна імпортувала 7,77 млн тонн (це понад 30% усього обсягу експорту російських нафтопродуктів морем), що вчетверо вище за аналогічний показник минулого року.

Бразилія та Саудівська Аравія, які раніше практично не закуповували дизпаливо в Росії (90 тис. і 40 тис. тонн відповідно у 2022 році), у першому півріччі 2023 року різко наростили імпорт – до 2,8 млн і 2,76 млн тонн. Керівник бразильської держкомпанії Petrobras Жеан Пол Пратес говорив, що постачання з Росії в червні 2023 року досягли 64% від усього імпорту.

При цьому Саудівська Аравія, яка з цього року почала активно закуповувати російські нафтопродукти, водночас збільшила експорт власник за кордон, 35% цього обсягу були відвантажені до ЄС та Великої Британії.

Як повідомлялося, минулого тижня російський уряд запровадив тимчасову заборону на експорт автомобільного бензину та дизельного палива через рекордне зростання цін на внутрішньому ринку.

Запроваджена Росією тимчасова заборона не стосується постачання нафтопродуктів до країн ЄАЕС (крім Росії туди входять Казахстан, Білорусь, Вірменія та Киргизія), а також до Абхазії та Південної Осетії.
 

Ще на цю тему