Абрамович встиг передати колишній дружині колекцію картин майже за $1 млрд перед запровадженням санкцій — розслідування

20:00 22.09.2023

Мільярдер із Росії та колишній власник футбольного клубу Челсі Роман Абрамович переписав на свою колишню дружину Дар’ю Жукову одну з найбільших колекцій сучасного мистецтва у світі вартістю $963 млн за три тижні до вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомляє The Guardian за підсумками спільного з низкою іноземних ЗМІ розслідування, пише НВ.

Йдеться про траст Ermis Trust Settlement, 51% якого отримала Жукова за документами від 4 лютого 2022 року. Така операція була проведена завдяки договору, підписаному довіреними особами, який не вимагав згоди самої Жукової.

Зазначений договір набув чинності за кілька днів до того, як Велика Британія та країни ЄС почали запроваджувати санкції проти Росії та її громадян. Це дозволило підсанкційному Абрамовичу уникнути арешту цих активів.

Колекція Абрамовича складається з більш ніж 300 предметів, зокрема — картин Сплячий супервайзер, купленої 2008 року за $33,6 млн, і Триптих, проданої на аукціоні Sotheby’s за рекордні $86 млн.

У ЗМІ вказують, що, найімовірніше, жодна робота із колекції не була продана з моменту отримання Жуковою контрольної частки трасту Ermis Trust.

Роман Абрамович перебуває під санкціями Великої Британії з 10 березня 2022 року, а з 15 березня минулого року — під санкціями Європейського союзу. Також він потрапив до списків України, Канади, Австралії та інших країн.

У липні стало відомо, що він оскаржує обмеження з боку ЄС.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему