Перше судно із українським зерном прибуло до Туреччини тимчасовим коридором-Фото

16:20 21.09.2023

Вантажне судно «Resilient Africa» прибуло до турецької протоки Босфор у четверг 21 вересня, що стало першим судном, завантаженим українським зерном, яке увійшло до Чорного моря та вийшло з нього тимчасовим коридором.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Судно вийшло з українського порту Чорноморськ цього тижня з 3 тисячами тонн зерна.


Російська сторона 17 липня 2023 року направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження "зернової угоди" та де-факто припинила її дію.

Україна 10 серпня голосила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України. Ці маршрути в першу чергу використовуються для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

Олександр Кубраков 16 вересня повідомив, що після використання тимчасового коридору для виходу заблокованих через російську агресію суден, балкери Resilient Africa та Aroyat підтвердили готовність скористатися маршрутом на вхід до порту "Чорноморськ" під завантаження майже 20 тис. т пшениці для країн Африки та Азії.


Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як перше судно з зерном залишило один з українських чорноморських портів, уперше відтоді, коли РФ оголосила про вихід із "зернової угоди".

Ще на цю тему