Російський Газпром втратив контроль над газотранспортною системою Молдови

16:20 20.09.2023

Російський Газпром втратив операційний контроль над газотранспортною системою Молдови. 

Про це у вівторок, 19 вересня, повідомляється на сайті Молдоватрансгазу ("дочка" Молдовагазу, 50% акцій якого належить Газпрому), пише ZN.UA.

Зазначається, що це частина анбандлінгу – розділення діяльності з транспортування та розподілу газу.

Розділення оператора системи передачі природного газу є вимогою третього енергопакета ЄС, а також одним із зобов'язань Молдови в рамках приєднання до договору про створення Енергетичного співтовариства.

Нагадаємо, що в червні 2023 року Молдовагаз повідомив, що не встигає у визначений термін завершити процес сертифікації та відділення Молдоватрансгазу від головної компанії. Після цього влада Молдови вирішило передати активи Молдоватрансгазу іншій компанії.

Нею стала румунська Vestmoldtransgaz, яка отримала в управління газотранспортну систему в оренду від Молдоватрансгазу терміном на п'ять років.

За умовами контракту орендар отримав чинні контракти на технічне обслуговування, що забезпечує безперервність операційних процесів, пов'язаних з інфраструктурою транспортування природного газу.

18 вересня молдовське агентство з регулювання енергетики (НАРЕ) погодило договір та відкликало ліцензію Молдоватрансгазу з транспортування газу. Тепер, з 19 травня, відповідальність за управління та належну експлуатацію інфраструктури транспортування природного газу перейшло до Vestmoldtransgaz.
 

Ще на цю тему