Санкції працюють: Китайські концерни монополізували російський ринок імпортних автомобілів

09:00 20.09.2023

Частка китайських автомобілів у російському імпорті за підсумками перших 8 місяців 2023 року сягнула 92%.

Про це розповів тимчасово виконуючий обов'язки голови Федеральної митної служби (ФМС) РФ Руслан Давідов, повідомляє Бізнес.Цензор з посиланням на The Moscow Tіmes.

Зі слов Давідова, торгівля з Китаєм "виросла дуже сильно", а частка Євросоюзу в товарообігу Росії продовжує падати.

За оцінкою головного митного управління КНР, у першому півріччі цього року Китай експортував до Росії 326 тисяч автомобілів вартістю $4,6 млрд. Це на 543% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну всі світові автоконцерни зупинили виробництво у Росії. Згодом більшість із них продали активи та пішли з країни. Крім того, припинився офіційний імпорт нових авто. У підсумку, китайські машини залишилися фактично єдиною альтернативою російським брендам.

Як повідомлялося, за даними Bloomberg, Росія стала найбільшим покупцем китайських автомобілів у світі.

У трійку найпопулярніших у Росії китайських автобрендів входять державні компанії Chery Automobile, Zhejiang Geely Holding Group та Great Wall Motor, свідчать дані російської Асоціації європейського бізнесу (АЄБ). На їхню частку припадає третина продажів нових автомобілів у Росії у першому півріччі 2023 року.

Раніше президент російського "АвтоВАЗу" Максим Соколов нарікав, що продажі автомобілів у Росії з середини лютого почали падати, водночас частка китайських авто на російському ринку зростає. У грудні минулого року китайські автомобільні компанії вперше стали лідерами з продажів на російському ринку з показником 34,8% від загальної кількості проданих авто.
 

Ще на цю тему