Україна і Молдова продовжили «транспортний безвіз» до кінця 2025 року

15:20 15.09.2023

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Міністерство інфраструктури і регіонального розвитку Молдови погодили продовження угоди про лібералізацію вантажних перевезень між країнами до кінця 2025 року.

Як повідомило відання «Порти Украіни» со ссілкой на прес-службу МІУ, протокол із рішенням продовжити дію лібералізації був підписаний за результатами засідання українсько-молдовської змішаної комісії про міжнародне автомобільне сполучення 13-14 вересня.

Угода передбачає можливість виконувати двосторонні та транзитні перевезення автомобільним транспортом без спеціальних дозволів.

Можливість безперешкодно виконувати вантажні перевезення через територію Молдови є одним із інструментів налагодження та нарощення наших експортних можливостей. Окремо також вже працюємо питання верифікації всіх автобусних маршрутів між нашими країнами та спрощення процедури їх відкриття перевізниками. Цінуємо співпрацю з Молдовою для економічного розвитку наших країн”, — наголосив віце-прем’єр — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Попередня угода про лібералізацію вантажних перевезень була підписана у серпні 2022 року і має чинність до кінця 2023 року.

У червні 2022 року Україна підписала з Європейським Союзом угоду про лібералізацію автомобільних перевезень, яка передбачає виконання двосторонніх та транзитних перевезень без дозволів — так званий транспортний безвіз. Йдеться про можливість виконувати бездозвільні перевезення до 27 країн ЄС. У березні 2023 року Україна та ЄС продовжили дію угоди до 30 червня 2024 року.

Ще на цю тему