Колишній генпрокурор Грузії опинився під санкціями США

09:40 15.09.2023

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти колишнього генерального прокурора Грузії Отара Парцхаладзе.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Ім’я Парцхаладзе міститься в переліку підсанкційних осіб Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США, оприлюдненому в четвер. З наведеної інформації випливає, що в ексгенпрокурора Грузії є грузинське й російське громадянства.

Чому саме Парцхаладзе потрапив під американські санкції, не уточнюється. Водночас у вересні 2022 року Національне агентство з питань запобігання корупції України внесло його до переліку пов’язаних із грузинською політичною елітою осіб.

НАЗК стверджує, що Парцхаладзе "є одним із учасників олігархічного правління та захоплення грузинської держави з боку Бідзіни Іванішвілі", який лобіює інтереси одного з найбагатших людей Росії – Владіміра Євтушенкова – в питаннях обходу санкцій.

Отар Парцхаладзе був генеральним прокурором Грузії з листопада по грудень 2011 року. Його призначення стало одним із перших кадрових рішень уряду, сформованого пов’язаною з Іванішвілі партією "Грузинська мрія".

У США відповіли Грузії, що мають "достовірну інформацію" про дії підсанкційних суддів
Парцхаладзе пішов у відставку через місяць після роботи, коли з’ясувалось, що він має судимість у Німеччині: у 2001 році його притягали до відповідальності за крадіжку та розбій.

Нагадаємо, у квітні Держдеп США застосував санкційний механізм уперше в історії грузино-американських відносин, запровадивши санкції проти трьох чинних і одного колишнього грузинського судді.

Їх звинуватили в "підриві верховенства закону і віри суспільства в судову систему Грузії". Візові обмеження для чотирьох грузинських суддів та членів їхніх сімей введено "у зв'язку з їхньою причетністю до великомасштабної корупції".

Теми:

Ще на цю тему