Термінал в порту Джурджулешти більш не працює з пальним із Росії

19:40 14.09.2023

Компанія-оператор терміналу в молдовському порту Джурджулешти Danube logistics припинила торговельні операції з нафтопродуктами російського походження.

Про це повідомляє Enkorr, пише видання Порти України.

Як оператор терміналу в Міжнародному вільному порту «Джурджулешти» (GIFP) ми хотіли б повідомити нашу політику щодо обробки нафтопродуктів походженням з Росії. Компанія не приймає перевалку й зберігання нафтопродуктів російського походження на нашому терміналі”, — заявила заступниця генерального директора Danube logistics Алла Айдов.

Утім, у компанії не заперечують, що раніше термінал приймав вантажі з російськими нафтопродуктами.

Два винятки, прийняті протягом цього року, стосуються окремого випадку, щоб уникнути значних фінансових збитків для клієнта, через що паливо було ізольовано й постачено виключно в межах Республіки Молдова. Подальші винятки не допускаються”, — поінформували у Danube logistics.

Згідно з даними сервісів відстеження руху суден, у червні до молдавського терміналу прибув танкер Malik Aliyev з 3,3 тис. тонн дизпального, відвантажений з російського Таганрога. Також 12 вересня в Джурджулешти заходило судно Gen. Polad Hashimov, яке на початку місяця вийшло з Таганрога.

Українська митниця посилила контроль за постачаннями нафтопродуктів, які здійснювалися з турецьких терміналів. Як наслідок, на початку серпня надходження дизпального й бензину з турецьких портів в Україну припинилися. Водночас спостерігається активізація постачань нафтопродуктів із Туреччини в Молдову.

Як відомо, група терміналів у Мерсині є одним із найбільших у Туреччині отримувачів російського дизпального і газойлів. За даними Консалтингової групи «А-95», за останні два місяці порт Джурджулешти прийняв принаймні п’ять суден із дизельним пальним, яке було відвантажено з терміналів Мерсіна.
 

Ще на цю тему