Starlink біля Криму: У Сенаті США вимагають провести розслідування щодо Ілона Маска

15:20 12.09.2023

Сенаторка-демократка Елізабет Воррен вимагає провести розслідування щодо компанії SpaceX, глава якої Ілон Маск міг зірвати атаку України на чорноморський флот РФ, відмовившись під'єднати мережу Starlink в окупованому Криму.

Про це повідомляє НВ з посиланням на Bloomberg.

«Конгрес повинен розслідувати, що тут сталося, і чи маємо ми адекватні інструменти, щоб переконатися: зовнішню політику проводить уряд, а не один мільярдер», — заявила Воррен.

Також вона хоче, щоб Пентагон вивчив свої контрактні відносини з компанією. Очікується, що Маск візьме участь у закритій зустрічі з сенаторами в Капітолії у середу, 13 вересня.

Голова Комітету з питань збройних сил Сенату США Джек Рід теж стурбований цією проблемою, зважаючи на те, що традиційно супутники контролюють уряди, а президенти вирішують, що з ними робити.

Як пише агентство, хоча SpaceX виграла контракти Пентагону на запуск супутників-шпигунів, компанія не мала оборонних контрактів на використання Starlink в Україні тоді, коли, згідно з повідомленнями, керівництво країни звернулося до Маска з проханням розширити його покриття.

7 вересня телеканал CNN повідомив із посиланням на уривок із нової біографії Маска авторства Волтера Айзексона, що 2022 року Ілон Маск нібито таємно наказав своїм інженерам відключити Starlink біля узбережжя окупованого Криму, щоб зірвати атаку Сил оборони на російський Чорноморський флот.

Згодом Маск заявив, що не вимикав супутникову мережу, бо вона не була там активована, але й відмовив Україні її під'єднати. За його словами, він став би «співучасником великого акту війни». Маск заявив, що громадянин США не вважає себе зрадником через своє рішення.

У ГУР заявили, що дані про причетність мільярдера до зриву атаки на флот росіян у Чорному морі потрібно перевірити.
 

Ще на цю тему