Наказавши відключити Starlink поблизу Криму Маск фактично зірвав атаку українських дронів на кораблі Чорноморського флоту РФ

08:20 08.09.2023

Ситуація з обмеженням для бійців ЗСУ зв’язку компанії Starlink мільярдера Ілона Маска у лютому 2023 року описана у його новій біографії, яка стала доступною CNN до офіційного виходу 12 вересня. 

На тлі цього епізоду, Маск задається питанням про те «Хто я в цій війні?», пише ZN.UA.

«Маск таємно наказав своїм інженерам відключити мережу супутникового зв'язку своєї компанії Starlink поблизу кримського узбережжя минулого року, щоб зірвати українську атаку на російський військово-морський флот», – наводить CNN уривок тексту з біографії, адаптованої Волтером Айзексон (Walter Isaacson) – автором відомих біографій Стіва Джобса та Альберта Ейнштейна.

Коли українські підводні дрони, обвішані вибухівкою, наблизилися до російського флоту, вони «втратили зв'язок і без шкоди викинулися на берег», пише Айзексон.

Автор біографії стверджує, що рішення Маска було продиктоване гострим страхом, що Росія відповість на українську атаку на Крим ядерною зброєю. Цей страх виник в результаті розмов мільярдера з високопоставленими російськими чиновниками. 

«Хто я в цій війні? Starlink не призначався для участі у війнах. Він був створений для того, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, ходити в школу і робити добрі мирні справи, а не завдавати ударів безпілотниками», – сказав Маск Айзексону. 

У книзі зазначається, що Маск був вражений дизайном українських морських безпілотників, але відмовився увімкнути супутникове покриття для Криму, оскільки вважав, що Україна «зараз заходить занадто далеко і накликає на себе стратегічну поразку», передає Айзексон. 

Після цього Маск мав розмови з радником президента Джо Байдена з національної безпеки Джейком Салліваном, головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі.
 

Ще на цю тему