Більше ніяких асоціацій із Росією: відомий музей у Нідерландах змінив назву

16:20 05.09.2023

Нідерландський музей, що спеціалізувався на російському мистецтві, змінив назву та формат роботи

Музей «Ермітаж Амстердам» у столиці Нідерландів змінив назву. Для того, щоб не виникало жодних асоціацій із Росією, музей тепер називатиметься H'ART. Про це пише«Главком» з поссиланням на Artforum.

Нідерландський музей, що спеціалізувався на російському мистецтві, вдруге змінює ім'я, ще більше дистанціюючись від країни-агресора.

Заснований у 2009 році центр «Ермітаж-Амстердам», у 2022 році перейменувався на Dutch Heritage Amsterdam, а тепер оголосив про іншу, вже третю назву. На цей раз вона звучить як H'ART Museum. Нове ім'я уже використовується починаючи з 1 вересня.

Утім, вже на першій після перейменування виставці музей представить публіці роботи Василя Кандинського, щоправда, воліючи не згадувати, що він російський авангардист, який народився у Москві.

Виставка выдбудеться у партнерстві з Центром Помпіду в середині 2024 року. Важлива дата – 750-річчя Амстердама – відзначатиметься великою виставкою у співпраці з Лейденською колекцією (США) у 2025 році. Це одна з найзначніших у світі приватних колекцій нідерландського мистецтва XVII століття, що включає 17 робіт Рембрандта – їх уперше разом покажуть публіці в рамках одного проекту. А 2026 року музей планує прийняти виставку «Жіноча сила» у партнерстві із Британським музеєм.

Навесні 2022 року «Ермітаж Асмердам», який 13 років працював як філія відомого петербурзького музею, змінив партнерів на Британський музей у Лондоні, Центр Помпіду в Парижі, Смітсонівський музей американського мистецтва у Вашингтоні.

Нагадаємо, про те що центр «Ермітаж Асмердам» планує мінии назву після розриву стосунків із російським музеєм стало відомо ще навесні. Офіційно співробітництво з петербурзьким Державним Ермітажем музей припинив 3 березня 2022; тоді ж було відкликано експонати з виставки «Російський авангард. Революція мистецтво». Незабаром після цього було оголошено, що музей проведе ребрендинг і виставлятиме нідерландське мистецтво у серії з п'яти виставок Dutch Heritage Amsterdam, які обіграють співзвучність слів Hermitage та Heritage («спадщина»). 

Теми:

Ще на цю тему