Когнітивна деокупація Криму займе від 10 років до одного покоління

14:30 02.09.2023

Період когнітивної деокупації Криму займе від десяти років до одного покоління.

Про це заявив керівник Відділу інформаційного забезпечення Представництва президента України в Республіці Крим Євген Бондаренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Загалом ми говоримо про період когнітивної деокупації від 10 років до одного покоління. Це в принципі те, що було напрацьовано. Все залежить від того, як робота буде синхронізована", - цітує Бондаренка видання Укрінформ.

Він зазначив, що Росія ще з самого початку окупації Криму почала займатися героїзацією російських військових серед дітей. За його словами, вона робить це різними шляхами, і це є дійсно системною роботою.

"Ми розуміємо, що 9,5 року окупації це доволі великий термін. І тут треба розуміти, що діти, які в перший рік окупації Кримського півострову пішли в школу то вони вже її завершили. І вже виросло покоління дітей, які народилися в перший день окупації, і вони вже вчаться в школі", - сказав Бондаренко.

Він зауважив, що після деокупації людей потрібно буде повертати до українського соціально-політичного простору, до культурного простору, а також доносити інформацію про те, якою є Україна, та як вона змінилася за ці роки.

Бондаренко підкреслив, що дії, спрямовані на досягнення когнітивної деокупації Криму, діляться на три етапи: дії до фізичного звільнення півострова, дії під час звільнення, реінтеграційні заходи вже після деокупації.

Також він наголосив, що попри пропаганду з боку РФ, у Криму відбувається супротив з боку людей.
 

Ще на цю тему