Країни ЄС знову нарощують імпорт російського ЗПГ

12:30 02.09.2023

Країни Європейського союзу на чолі з Іспанією та Бельгією нарощують імпорт зрідженого газу з рф.

Попри вторгнення росії в Україну та подальше накладання санкцій на рф, Іспанія є другим у світі імпортером російського ЗПГ. Третє місце посідає Бельгія, пише видання usm.media з посиланням на Brussels Times.

«Європейські країни засуджують війну, продовжуючи класти гроші в кишеню путіна», — заявив старший організатор кампанії з викопного палива у Global Witness Джонатан Норонья-Гант.

За останні роки ЄС значно збільшив імпорт скрапленого газу з рф. У січні-липні 2023 року країни ЄС загалом закупили 22 млн кубометрів російського ЗПГ, що на 7 млн кубометрів більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Відповідно до звіту Global Witness, Бельгія придбала 17% загального обсягу російського експорту ЗПГ лише за перші сім місяців цього року. Обсяги закупівель російського енергоносія перевищують лише Китай (20%) та Іспанія (18%).

Також, згідно зі звітом аналітичної компанії ICIS, минулого року 4,3 мільйона кубічних метрів російського викопного палива пройшло через бельгійський ЗПГ-термінал у Зебрюгге на шляху до інших країн ЄС. Цей показник на 70% більше, ніж у 2022 році.
 

Ще на цю тему