Газовий бізнес російського Газпрому виявився збитковим за підсумками півріччя

18:20 31.08.2023

Внаслідок різкого падіння виручки від експортних продажів газу на тлі зростання витрат і капітальних вкладень газовий бізнес Газпрому в першому півріччі виявився збитковим.

Як повідомляє НВ з посиланням на російське видання, така ситуація була в першому півріччі 2020 року в розпал пандемії, а до цього — у 1998 році. У міру подальшого зниження цін на газ у Європі ситуація може погіршитися.

Зазначається, що скорочення експорту газу до Європи на тлі зниження експортних цін і зростання податків перетворило газовий бізнес Газпрому на збитковий уперше з часів пандемії та вдруге за останні 25 років.

Чистий збиток головної компанії за підсумками першого півріччя склав 255 млрд руб. За міжнародними стандартами фінзвітності Газпром отримав 296 млрд руб. прибутку, проте фактично цей показник було забезпечено виключно нафтовим бізнесом — Газпром нафта принесла компанії в першому півріччі 304 млрд руб. прибутку.

Схожа ситуація спостерігається і з виручкою. Так, виручка всіх компаній групи, крім головної - умовного «негазового бізнесу», — практично не змінилася, знизившись у першому півріччі лише на 2,1%, до 2,4 трлн руб. (з них 1,55 трлн руб. припадає на Газпром нафту).

Виручка самого Газпрому впала на 65%, до 2,74 трлн руб., зокрема виручка безпосередньо від продажу газу впала у 2,1 раза, до 1,7 трлн руб.

У 2020 році компанія опустилася до таких показників через те, що світові ціни на вуглеводні були на мінімальному рівні за останні 20 років: середня ціна Brent становила $39,9 за барель, а середня експортна ціна газу «Газпрому» — $124 за 1 тис. кубометрів. Цього року ціни на нафту і газ були в рази вищими: нафта Brent — $78,5, а середня ціна на газ у Європі - близько $510 за 1 тис. кубометрів.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему