ДПСУ отримала від Іспанії гвинтівки Cetme L, що здивувало самих іспанців

09:40 30.08.2023

Ці гвинтівки понад 20 років лежали на складах, їх поява знову в строю була неочікуваною
Врамках своєї військової допомоги Іспанія поставила в Україну невідому кількість штурмових гвинтівок Cetme L калібру 5,56 міліметрів, які ще в 1999 році були зняті з озброєння іспанської армії та лежали весь цей час на складах зберігання.

Міноборони Іспанії офіційно не заявляло про намір поставити таку зброю Силам оборони України, вперше іспанські автомати Cetme L "засвітились" під час урочистих заходів у Києві в руках бійців Держприкордонслужби, пише іспанський портал Infodefensa.


Автори видання деталізують, що гвинтівки Cetme L були зняті з озброєння після того, як іспанська армія вирішила остаточно перейти на штурмові гвинтівки G-36 від німецького концерну Heckler&Koch для оснащення усіх родів військ – Сухопутні війська, авіація та ВМС.

В свою чергу, назва гвинтівок Cetme походить від іспанської абревіатури "Центр спеціальних технічних досліджень матеріалів", створеного за часів диктатури Франко для власного виробництва зброї. Гвинтівки Cetme мали кілька модифікацій, найкращою з яких за якістю виготовлення та характеристиками виявилась модифікація Cetme C.


Передані нам гвинтівки Cetme L були найпізнішим та найбільш проблемним варіантом цієї зброї, оскільки іспанські військові часто скаржились на проблеми з роботою автоматики, на деформації через перегрів або корозію окремих компонентів цих автоматів.

Через ці причини Міноборони Іспанії й прийняло рішення відмовитись від гвинтівок Cetme L на користь німецьких G-36, частину автоматів було покладено на склади зберігання. Тому, як наголошують автори Infodefensa, поява іспанських Cetme L у розпорядженні бійців ДПСУ викликала у них як мінімум подив.

Ще на цю тему