У Грузії пропонують законодавчо обмежити надання посвідок на проживання для росіян

09:00 30.08.2023

Депутати грузинського парламенту від опозиційної групи "Єврооптимісти" Роман Гоцирідзе і Хатія Деканоїдзе запропонували ухвалити закон про тимчасове припинення надання інвестиційних і короткострокових посвідок на проживання громадянам РФ до кінця 2024 року.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа".

Наразі іноземці в Грузії можуть подати заявку на отримання посвідки на проживання в разі придбання нерухомості ринковою вартістю понад 300 тисяч доларів або інвестування такої ж суми в грузинську економіку.

На пресконференції у вівторок Гоцирідзе розповів, що короткострокову посвідку на тимчасове проживання надають також у разі купівлі нерухомості, ринкова вартість якої перевищує 100 тисяч доларів.

Він зауважив, що через складну соціально-економічну ситуацію Грузію останнім часом масово полишають грузинські громадяни, водночас у країну в'їжджає "велика кількість російських громадян, більшість із яких мають значні фінансові можливості".

Українці і росіяни залишаються серед найчисленніших шукачів притулку у Грузії
"З 2022 по червень 2023 року тільки громадяни Росії купили в Грузії до 10 тисяч квартир, що є показником їхнього довгострокового проживання в Грузії. Вони створюють компанії і, крім квартир, купують інші види нерухомості, які надалі стають законною підставою для отримання посвідки на проживання", – пояснив депутат.

У результаті ціни на нерухомість у Грузії значно зросли, що "ускладнює купівлю та оренду квартири громадянами Грузії", додав Гоцирідзе.

Ще на цю тему