Підприємець з Києва отримав підозру від СБУ за пособництво державі–агресору

19:40 29.08.2023

Служба безпеки повідомила про підозру бізнесмену з Києва, який у 2022 році перерахував до бюджету РФ понад 50 млн рублів. 

Мова йде про бізнес-структуру, яка імпортує і продає в Україні кліматичну техніку зі Східної Азії, повідомляє ZN.UA з посиланням на СБУ.

«За даними слідства, власник цього підприємства є засновником ще двох торговельних компаній у Москві. Напередодні повномасштабного вторгнення Росії він виїхав до однієї з європейських країн, звідки координує свій бізнес, у тому числі на території країни-агресора», – зазначили в СБУ.

Спецслужба встановила, що за вказівкою підозрюваного підконтрольні йому російські компанії продовжили свою комерційну діяльність навіть після повномасштабного вторгнення РФ до України. Ці компанії сплачували до російського бюджету мільйони податків.

«Таким чином тільки протягом минулого року він профінансував державну казну країни-агресора на понад 50 млн російських рублів. За даними слідства, фактичне «операційне» управління підприємствами, зокрема в Росії, здійснювала із Києва фінансова директорка столичної компанії фігуранта», – зазначили в СБУ.

Власнику підприємств та його підлеглій повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

«Оскільки ворожий поплічник перебуває за межами України, вживається комплекс заходів для його притягнення до відповідальності. Щодо спільниці фігуранта – вирішується питання щодо обрання їй запобіжного заходу у виді тримання під вартою», – додали у спецслужбі.

Зловмисникам загрожує до 12 років в’язниці з конфіскацією майна.
 

Ще на цю тему