На кордоні з Грузією застрягли українці, яких примусово вивезли в РФ: МЗС вивчає ситуацію

10:00 26.08.2023

У нейтральній смузі між кордонами Росії та Грузії застрягли шестеро громадян України – колишні в’язні, яких примусово забрали до Росії; МЗС вивчає їхню ситуацію.

Про це повідомляє "Європейська правда".

У четвер в грузинських ЗМІ набула розголосу інформація про шістьох громадян України, які вже тиждень перебувають у нейтральній смузі між Росією та Грузією біля пункту пропуску Верхній Ларс.  

Як розповідають, п’ятеро з них – в’язні з Херсонської області, яких російські окупанти під час відступу вивезли та помістили у російські пенітенціарні заклади відбувати решту терміну покарання. Ще один нібито українець, який спробував виїхати з окупації через Росію і опинився у фільтраційному таборі, а після звільнення вирушив у дорогу додому. 

Чоловіки сподівалися виїхати з Росії транзитом через Грузію і прибули на кордон в ніч на 17 серпня. Грузинські прикордонники не захотіли їх пропускати.

Їжу, воду та ліки українцям підвозять волонтери.

За словами матері одного з чоловіків, яка спілкувалась зі ЗМІ, російські силовики робили спробу забрати її сина з буферної зони назад у Росію, але його супутники й грузинські прикордонники "відбили" його і після того українці намагаються триматися ближче до грузинського пункту.  

В МЗС Грузії заявили, що одразу повідомили Києву про ситуацію, щоб сприяти поверненню цих громадян в Україну, та зустрічалися з повіреним у справах України Олександром Шульгою.  

У Міністерстві закордонних справ в коментарі РБК-Україна сказали, що працюють над поверненням шести громадян. 

"Наразі здійснюється перевірка їхніх осіб та юридичних аспектів відбуття визначеного судом покарання, опрацьовується питання їхнього повернення до України", – зазначили у пресслужбі МЗС.

Ще на цю тему