Путін «не планує» їхати на саміт G20 до Індії 

19:00 25.08.2023

Президент Росії Владімір Путін не відвідає особисто саміт країн G20, який відбудеться 9-10 вересня в Індії та на який Нью-Делі не хоче запрошувати Україну, пояснюючи це тим, що «G20 займається зростанням та розвитком, а не врегулюванням конфліктів». 

Прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков заявив 25 серпня, що у Путіна щільний графік і він, в першу чергу, зосереджений на війні в Україні. Якщо б Путін взяв участь у зустрічі особисто, він ризикнув би зіткнутися з конфронтацією або униканням з боку інших світових лідерів через вторгнення в Україну, повідомляє ZN.UA з посиланням на CNN.

Відповідаючи на запитання, чи може Путін взяти участь у зустрічі за допомогою відеоконференції, Пєсков сказав: «Формат обговорюється». Також прессекретар заявив, що перед самітом G20 він має зустрітися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом. 

Путін не був присутній на саміті G20 у 2021 році в Римі, пропустив минулорічний саміт G20 на Балі в Індонезії, а також уникнув приїзду на саміт країн БРІКС у Південній Африці у серпні 2023 року через ризики бути заарештованим за ордером Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що міністри цифрової економіки країн G20 19 серпня не змогли затвердити декларацію зустрічі, оскільки Росія заблокувала її через наявність у ній засудження російського вторгнення в Україну.  

Раніше повідомлялося, що Україна та партнери працюють над тим, щоб Київ був серед запрошених на саміт G20 у Індії. За словами заступника міністра закордонних справ Миколи Точицького, Нью-Делі намагаються переконати в тому, що війна в Україні та вихід Росії з зернової угоди стосуються економічних проблем в усьому світі.
 

Ще на цю тему