Україна й ООН підписали превентивний план щодо захисту прав дітей в умовах російської агресії – ОП

16:00 19.08.2023

Україна та ООН підписали спільний превентивний план щодо запобігання та припинення грубих порушень прав дітей в умовах збройної агресії Росії.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це повідомляє Офіс президента.

Спільний превентивний план щодо запобігання та припинення грубих порушень прав дітей в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України підписали радник - уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, координаторка системи ООН в Україні, гуманітарна координаторка Деніз Браун і голова Представництва ЮНІСЕФ Мурат Шахін.

Наступного тижня у Нью-Йорку документ засвідчить спеціальний представник генерального секретаря ООН з питань дітей і збройних конфліктів Вірджинія Гамба.

"Сьогодні Україна робить черговий, далеко не перший крок для порятунку українських дітей від рашистських загарбників і демонструє повагу до механізмів і правил ООН, підписуючи розроблений спільно з Організацією Об’єднаних Націй превентивний план. Ми сподіваємося, що нашим прикладом скористаються інші країни світу, адже сьогодні йдеться про українських дітей, а завтра це може бути будь-яка дитина в будь-якій країні світу", – зазначила Герасимчук після підписання документа, яке відбулося в Офісі Президента.

Вона наголосила, що Росія - перший в історії постійний член Радбезу, якого генеральний секретар ООН згадав у додатку до своєї щорічної доповіді "Діти та збройні конфлікти" за 2022 рік серед інших країн, котрі здійснили такі порушення.

Зазначається, що підписання спільного превентивного плану з ООН є важливим кроком у межах виконання Bring Kids Back UA – комплексного плану дій, розробленого за ініціативою Володимира Зеленського. План об’єднує зусилля української влади, іноземних урядів і міжнародних організацій заради повернення на батьківщину українських дітей, викрадених Росією.
 

Ще на цю тему