США попереджають Туреччину про можливі санкції за допомогу РФ

19:20 18.08.2023

Сполучені Штати та їхні союзники намагаються посилити контроль за дотриманням санкцій проти РФ у Туреччині, яка розширила торгівлю з Росією під час війни в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на американських посадовців.

Як йдеться у матеріалі, "Вашингтон залишається стурбованим тим, що Туреччина є хабом для порушення Росією санкцій, включаючи "флот-привид" для нафти з РФ, заходи в порти підсанкційних російських вантажних суден зі зброєю, а також поставки товарів, таких як електроніка західного виробництва, яка потрібна Москві" для війни проти України.

У спробах Росії продовжувати постачати нафту по всьому світу і фінансувати війну в Україні, зокрема, допомагає турецька фірма Beks Ship Management, яка з 2021 року купила 37 кораблів, багато з яких – старі нафтові танкери.

За словами неназваного західного дипломата, США проводять "постійний діалог з турецьким урядом з цих питань". Він додав, що на Заході сподіваються "уникнути сценарію, в якому та чи інша турецька компанія потрапить під санкції".

Санкції з часом ще сильніше вдарять по Росії – ЄС
"Ми працюємо як з урядом, так і з приватним сектором, щоб проінформувати їх про дуже реальні ризики", – зазначив дипломат.

Автори матеріалу вказують, що завдяки нижчим цінам та широкому колу постачальників РФ протягом війни вдалося збільшити свою частку на деяких найбільших світових нафтових ринках, змінивши спосіб, у який працює глобальне постачання енергоносіїв.

Видання вказує, що у квітні РФ ненадовго обігнала Саудівську Аравію як найбільшого постачальника нафти до Китаю. Зараз вони приблизно зрівнялися, і аналітики очікують, що Росія знову вирветься вперед у

Ще на цю тему