Очільник МЗС Молдови: Країна може працювати над євроінтеграцією завдяки Україні

17:40 17.08.2023

Україна, даючи опір Росії, захищає і Молдову, що дозволяє Кишиніву працювати, зокрема, над євроінтеграційними питаннями.

Слова подяки вмсловив міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску у межах конференції Hard Talk "Як виглядає шлях УКРАЇНИ до ЄС?", пише ZN.UA.

«Молдова може працювати над порядком денним євроінтеграційного процесу і над рекомендаціями ЄС дякуючи спроможності України опиратися, дякуючи мужності українського народу та Збройних сил. Тим самим ви захищаєте і Молдову ви дозволяєте нам зосередитися на реформах ЄС у мирних умовах. Всі абсолютно в Молдові цінують це, адже ми усвідомлюємо, яку ціну ви платите», – зазначив Попеску.

Говорячи про прогрес Молдови на шляху до Євросоюзу очільник МЗС розповів, що два місяці тому Єврокомісія в усному звіті заявила, що країна виконала вже три з дев’яти основних рекомендацій.

«Ми долігархізували деякі сектори економіки, також є певна позитивна динаміка в секторі правосуддя, але «система» упирається і все одно ще є корупційні прояви, які сповільнюють прогрес країни», – розповів глава дипломатії.

Водночас, за його словами, країна змогла довести з моменту отримання кандиданства, що прогрес можливий і отримали хороші резульати.

Попеску впевнений, що співпраця між Київом та Кишиневом продовжиться і «наші країни зможуть підсилити Євросоюз».

Раніше президентка Молдови Мая Санду на зустрічі послів країни, організованій Міністерством закордонних справ і європейської інтеграції назвала Румунію основним союзником, а Росію – головним джерелом нестабільності.

Ще на цю тему