На наших очах реалізується українська стратегія щодо створення «зернового коридору» без росії — Андрій Клименко

08:20 17.08.2023

Буквально кілька годин тому з Одеського порту вийшло перше з чотирьох суден, які там залишалися з 24 лютого минулого року — від початку широкомасштабної війни, що розпочав російський агресор.

Про це в коментарі кореспонденту АрміяInform повідомив експерт, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Це німецький контейнеровоз Joseph Schulte під прапором Гонконгу. Він рухається встановленим для цивільних суден тимчасовим коридором, про який нещодавно заявляли Військово-Морські Сили Збройних Сил України.

Joseph Schulte — досить нове судно 2013 року побудови, яке може перевозити 110 тисяч тонн вантажу. На думку керівника моніторингової групи, це дуже важлива подія.

«Фактично на наших очах реалізується стратегія та тактика України щодо демонстрації створення «зернового коридору» без росії, — зазначає Андрій Клименко. — Карту можливих маршрутів з відповідними документами наша країна надала Міжнародній морській організації (ІМО) у середині липня. Тобто ми поінформували міжнародну спільноту в особі найвищої морської організації про те, що Україна знайшла й, відповідно, промаркувала безпечний маршрут, яким можуть проходити з і до Одеси цивільні судна».

За інформацією Андрія Клименко, маршрут має два рукави: один для кораблів з 12-ма метрами осадки, другий — для кораблів із 8-ма. Цьому передувало: по-перше, передача карти в ІМО, по-друге, створення Україною гарантійного фонду в розмірі близько 500 млн $, котрий покриватиме можливі втрати або пошкодження суден і вантажів, загибелі або поранення моряків.

Природно, що цей фонд був важливим кроком в організації «зернових коридорів», адже потужні міжнародні морські страхові компанії не ризикують страхувати морські судна в умовах фактичної війни на морі.

Третім чинником, що призвів до появи тимчасових коридорів, стало те, що Сили оборони України, починаючи з кінця травня атакували морськими дронами розвідувальні та патрульні кораблі, котрі перебували на початку рекомендованого маршруту з Босфору до Одеси. Цим ЗСУ продемонстрували, що безпечного місця для рашистського флоту там уже немає.
 

Ще на цю тему