Адміністрація судноплавства рекомендує триматися територіальних вод країн-союзників для уникнення інцидентів з росіянами

14:00 14.08.2023

Адміністрація судноплавства рекомендує прокладати маршрути торгових суден до та з українських портів у Чорному морі через територіальні води країн-союзників Туреччини, Румунії та Болгарії для запобігання примусовій зупинці російськими військовими кораблями.

Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

Важливо: для уникнення провокацій рекомендуємо капітанам суден, які прямують в напрямку до/з українських морських портів, здійснювати рух суден якомога ближче до узбережжя північно-західної частини Чорного моря, територіальними водами Турецької Республіки, Республіки Румунія та Республіки Болгарія”, — написав Ігнатенко у Facebook.

Морська адміністрація також закликала Міжнародну морську організацію (ІМО) та партнерів жорстко відреагувати на дії Росії та докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів до РФ як країни-члена ІМО.

Напередодні міноборони Росії повідомило про відкриття у Чорному морі «попереджувального вогню» по торговому судну Sukru Okan (прапор — Палау), яке прямувало до українського порту Ізмаїл. Інцидент трапився майже одразу при виході за межі територіального моря Туреччини — на відстані близько 12 км (6,5 миль) від її морського кордону.

Минулого тижня ВМС ЗСУ оголосили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден до/з чорноморських морських портів України, відповідно до наказу навігаційного доручення ВМС №6 від 8 серпня 2023 року.

Ще на цю тему