У ВМС України розповіли деталі роботи коридору для цивільних суден у Чорному морі

16:20 11.08.2023

У Повітряних силах України пояснили, як працюватиме новий гуманітарний коридор для цивільних суден у Чорному морі, які застрягли в українських портах після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Спікер відомства Олег Чалик зазначив, що тимчасовий гуманітарний коридор почав працювати в четвер, 10 серпня, пише НВ з посиланням на Reuters.

«Коридор буде дуже прозорим, ми встановимо камери на кораблях, і буде вестися трансляція, щоб показати, що це винятково гуманітарна місія і не має військових цілей», — розповів він.

Чалик додав, що судна, власники і капітани яких офіційно підтвердять, що вони готові до плавання в поточних умовах, будуть допущені до проходження маршрутів.

Маршрути були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації. Рада IMO визнала право України на вільне торговельне судноплавство, гарантоване міжнародним морським правом.

Маршрути насамперед будуть використовуватися для можливості виходу цивільних суден, які перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса і Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії.

17 липня Росія офіційно оголосила про вихід із зернової угоди, спробувавши виправдати це новими вибухами на незаконно побудованому Кримському мосту. Водночас Москва відкликала «гарантії безпеки» судноплавства в Чорному морі.
 

Ще на цю тему