Україна оголосила тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть з її портів

12:40 10.08.2023

Оголошені нові тимчасові маршрути для торговельних суден, що йдуть до/з чорноморських морських портів України, але протягом всіх маршрутів зберігається військова загроза та мінна небезпека з боку Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

Маршрути оголошені згідно з наказом навігаційного донесення ВМС України № 6 від 8 серпня 2023 року, ідеться у повідомленні.

Раніше ці маршрути вже були запропоновані Україною у зверненні до Міжнародної морської організації (IMO). Рада Міжнародної морської організації визнала право України на вільне торговельне судноплавство, яке гарантовано міжнародним морським правом.

IMO закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торгівельному судноплавству в Чорному морі..

Маршрути в першу чергу використовуватимуть для можливості виходу цивільних суден, що перебувають в українських портах Чорноморськ, Одеса та Південний ще з початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року.

До проходу маршрутами допускатимуться судна, власники/капітани яких офіційно підтверджують готовність до плавання в поточних умовах.

Як нагадали у ВМС, останнє судно з українським продовольством вийшло з Одеси 16 липня. Після виходу Росії із зернової угоди держава-агресор атакувала портову зернову інфраструктуру з метою припинити доступ українського продовольства на світові ринки. Світові лідери, в тому числі країн Африки, закликали Росію припинити шантаж продовольством та не перешкоджати українському агроекспорту.

Ще на цю тему