Морський експорт російського дизпалива і газойлю зростає другий місяць поспіль

15:40 09.08.2023

Обсяги експорту дизельного пального і газойлю з російських портів зростають другий місяць поспіль. 

Про це повідомляє Enkorr, пише видання Порти України.

Збільшення експорту відбувається внаслідок закінчення сезону ремонтів. У червні більшість російських НПЗ відновили виробництво у штатному режимі. За даними Консалтингової групи «А-95», у липні морські постачання російських дистилятів на світовий ринок зросли на 22% — до 4,62 млн тонн. Приблизно 7% відвантажених партій продукту (315 тис тонн) станом на 7 серпня не мали кінцевого пункту призначення.

У липні кількість країн призначення зменшилася з 27 до 22, водночас зросли обсяги постачання на основних напрямках. Як і в попередні місяці, найбільшим покупцем російського дизпального й газойлю була Туреччина.

Минулого місяця відвантаження продукту в турецькі термінали зросли на 21% — до рекордних 1,72 млн тонн. У Туреччині спостерігається сезонно високий попит, у зв’язку з цим місцеві мережі нарощують закупівлі палива. Втім, частина обсягів продукту перевантажується на турецьких терміналах для подальшого перепродажу в інші країни. Нагадаємо, у червні в режимі транзиту Туреччина відвантажила близько 350 тис. тонн дизпального і газойлю», — зазначає видання.

Бразилія, другий за обсягами напрямок постачань, продовжує збільшувати обсяги закупівель російського палива. Минулого місяця відвантаження дизпального й газойлю в бразильські порти зросли майже вдвічі — з 468 тис тонн до 911 тис тонн. Як і Туреччина, Бразилія отримує російське пальне зі знижками від ринкових котирувань. На тлі збільшення імпорту палива з росії бразильські компанії скорочують закупівлі дизелю зі США. Це призводить до того, що американські виробники змушені переспрямовувати потоки ресурсу на інші ринки, зокрема європейський.

Постачання дизпального і газойлю в Марокко минулого місяця зросли з 222 тис тонн до 258 тис. тонн. У липні на мапі Північної Африки з’явилася ще одна країна, куди почалися відвантаження російського пального. Протягом минулого місяця з Висоцька й Приморська компанія «Лукойл» відвантажила в Алжир чотири танкери дизпального і газойлю загальним обсягом 203 тис. тонн. Вантажі мають потрапити до терміналу Арзеві у першій половині серпня.

У липні російське паливо не відвантажувалося до Саудівської Аравії. Фактично системні постачання в цьому напрямку припинилися ще у травні. Вочевидь королівство не прагне ризикувати власною репутацією на ринку після серії травневих публікацій Bloomberg і Reuters, в яких зазначалося, що Саудівська Аравія заробляє на імпорті дешевого російського палива», — вказує видання.

Відвантаження дизпального і газойлю з російських портів в ОАЕ в липні зросли з 49 тис. тонн до 90 тис. тонн. Проте обсяги надходження російського продукту в арабські порти помітно зменшилися порівняно весняними місяцями. За даними Консалтингової групи «А-95», у березні-травні в Емірати було відвантажено 585 тис тонн дизпального і газойлю з російських портів.
 

Ще на цю тему