Про танкер SIG, що був атакований на південь від Керченської протоки українським надводним дроном – подробиці від BlackSeaNews

12:00 05.08.2023

Пізно ввечері 4 серпня на південь від Керченської протоки пролунав вибух. Рух мостом було перекрито. Повідомляється, що російський танкер "Сіг" отримав пробоїну після атаки українського надводного дрона.

Цей танекр – старий знайомий Моніторінгової групи «Інституту Чорноморських Стратегічніх Досліджень», повідомляє головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко у Фейсбуці:

«Довідка по танкеру SIG (IMO 9735335), що був атакований морським дроном в ніч з 5 на 6 серпня 2023 року на південь від Керченської протоки.

Цей танкер (наш дуже старий знайомий), вперше був зафіксований Моніторинговою групою BlackSeaNews як порушник кримських санкцій 12.05.2017 - доставив з Новоросіййска 6,5 тыс. т дизпалива на Феодосійську нафтобазу (в той час Керченського мосту ще не було, і паливо до окупованого Криму везли морем).

Всього до введення в експлуатацію Керченського мосту (травень 2018) нами зафіксовано як мінімум 21 такий рейс. (фото 1 з нашої бази даних суден-порушників санкцій):

Абсолютна більшість рейсів до Феодосії виконувалася з вимкненим передавачем АІС. Офіційно повідомляв, що порт призначення - Порт Кавказ (РФ).

Після цього регулярно возив бензин та дизпаливо з Феодосійської нафтобази до сирійського порту Тартус (постачання угруповання військ РФ в Сирії, в тому числі "сирійської ескадри" ВМФ РФ).

З останнього рейсу до Татуса повернувся 01.08.2023 в балласті (без вантажу) на рейдову стоянку на південь від Керченської протоки в територіальному морі України (карта 2, фіолетова лінія - 12-мильна зона, морський кордон України, часто називають "територіальні води", коректна назва - "територіальне море").

Останній рейс до Сирії розпочав 2023-07-12 11:31 LT (UTC +3). - див. Карта 3.

Багато фото цього танкера в Босфорі можна знайти на твіттері відомого турецького шипспоттера Yörük Işık (https://twitter.com/YorukIsik/media) - Фото 4. 

Зазвичай вимикав АІС в Середзомному морі на підході до Кипру, надалі йшов до Тартуса з вимкненим передавачем АІС (карта 5). Але неодноразово фіксувався в порту Тартус на військово-морській базі ВМФ РФ фото з космосу.

Тобто, це судно (його судновласник), скоріш за все має тривалий контракт з міністерстов оборони РФ на постачання нафтопродуктів для сирійського угруповання військ РФ. Такі ж перевезення постійно зійснює танкер "Язь" (YAZ, ІМО 9735323), що належить тому ж судновласнику:

Registered owner UGRA-LEASING LLC ul Krupskaya 25, Khanty-Mansiysk, Khanty-Mansiyskiy AO, 628011, Russia. since 16/07/2014 

5166023 Ship manager/Commercial manager TRANSPETROCHART LLC Office 44N, Litera A, prospekt Kolomyazhskiy 33/2, St Petersburg, 197341, Russia.

Судновласник та судно знаходяться під санкціями України та США (картка з нашої санкційної бази даних - посилання ".

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему