Капітану ще одного російського суховантажа оголосили підозру за вивоз награбованого українського зерна

17:20 03.08.2023

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя повідомила про підозру капітану російського суховантажного судна «Навашино», який причетний до перевезення викраденого українського зерна із портів Севастополь та Керч в окупованому Росією Криму. 

Про це повідомила прес-служба прокуратури, пише видання Порти України.

Встановлено, що з 2022 року громадянин РФ незаконно заходив на суховантажі «Навашино» у закриті морські порти Севастополя та Керчі для завантаження збіжжям, яке належить Україні. Після цього пограбоване зерно відвозилося до російських міст. Усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітан періодично вимикав автоматичну ідентифікаційну систему (AIS) та вносив до неї фіктивні відомості щодо курсу судна, яке прямувало нібито в порти РФ, а не в закриті морські порти окупованого півострова”, — вказала прес-служба.

Дії підозрюваного кваліфіковано за фактом порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію півострова та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України). Йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Після повномасштабного вторгнення в Україну, Росія почала активно використовувати тимчасово окупований Крим як «сіру зону» для перевезення та подальшого збуту награбованого українського зерна до третіх країн. Тому прокурори автономії продовжують наполегливо працювати задля встановлення усіх причетних до організації цієї незаконної схеми. Зокрема, вже повідомлено про підозри окупаційному «міністру сільського господарства Республіки Крим», директору компанії-судновласника та 13 капітанам російських суден. Окрім того, вже накладено арешти на 19 російських суден.

У жовтні 2022 року СБУ повідомила про підозру генеральному директору російської судноплавної компанії «Крейн Марін Контрактор», якій належать судна «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» та «Матрос Кошка», залучені Росією до вивезення краденого українського зерна.

У вересні було повідомлено про підозру капітанам суден «Матрос Кошка» і «Амур-2501» під російським прапором. Крім того, на початку вересня Шевченківський районний суд Києва заочно наклав арешт на шість російських суден, що використовуються Росією для перевезення викраденого окупантами українського зерна. Йдеться про «Амур-2501», «Алєксандр Грін», «М. Андреєв», «Фьодор», «Св. Констянтин» та «Капітан Корчін». Арешт накладено в рамках кримінального провадження за фактами порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію (ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу).

Раніше в рамках цього провадження вже було накладено арешти на інші судна-порушники — «Матрос Кошка», «Матрос Позиніч», «Міхаіл Нєнашев» під російським прапором і сирійське судно Finikia, а також повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Позиніч» та «Міхаіл Нєнашев». за ч. 2 ст. 332-1 КК України.

У листопаді 2022 року СБУ повідомила про підозру капітану судна «Капітан Корчін» під російським прапором, яке брало участь у незаконному перевезенні окупантами українського зерна з Криму до третіх країн. У лютому 2023 року повідомлено про підозру капітану судна «Надєжда» під російським прапором, яке тричі за минулий рік заходило до закритого Севастопольського порту в окупованому Росією Криму. Наприкінці лютого підозри оголошено також капітанам балкерів «Сормовскій-48», «Вєра» та «Фьодор», у березні — капітану балкера «Альтарф» (раніше судно мало назву «Кудьма-4»), у квітні — капітану балкера «М.Андрєєв», у липні — капітану суховантажа «Ант».

У травні 2023 року суд наклав заочний арешт на вантажні судна «Вєра», «Волгодон-5043», «Волгодон-205», «Волгобалт-188» і «Волгобалт-106» під російським прапором, які здійснювали систематичні незаконні заходи до закритих морських портів у Криму.
 

Ще на цю тему