Як впливають російські загрози на свободу судноплавства в Чорному морі – Андрій Клименко / Карта

17:10 28.07.2023

17 липня МЗС РФ оголосило, що припинення зернової угоди означає відкликання «гарантій безпеки» судноплавства в Чорному морі, а також згортання морського гуманітарного коридору і закриття спільного координаційного центру (СЦК) у Стамбулі.

Також з 00:00 мск 20 липня всі судна, незалежно від прапора, що прямують в акваторії Чорного моря до українських портів, розглядатимуться Росією як потенційні перевізники вантажів військового призначення.

Усі судна, що прямуватимуть в українські порти з опівночі, 20 липня, Росія розглядатиме як залучені в «військовий конфлікт».

Як російські загрози вважати торгівельні судна, що йдуть до протів України, законною ціллю для свого воєнного флоту, впливають на свободу судноплавства в Чорному морі розповів Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

Карта: Андрій Клименко, Фейсбук

«Ви питаєте, як впливають російські загрози на свободу судноплавства в Чорному морі? – Ні в кого немає бажання бути зупиненим для огляду військовими кораблями РФ і стати жертвою проізволу варварів... або попасти під випадковий обстріл.

Для тих, хто (як ми) вже роками щоденно уважно і постійно дивиться на карту руху суден в Чорному морі, кидається в око, що торговельні судна, що прямують з Босфору, намагаються притискатися ближче до територіального моря Болгарії та Румунії (маршрути позначено пунктирною лінією олівкового кольору, 12-мильна зона територіального моря – фіолетовою ).

Традиційне скупчення суден біля входу в Дунайські гірла теж перемістилося на захід (червона стрілка) - намагаються перебувати в межах територіального моря (12-мильної зони) Румунії поруч з морським кордоном України біля осторову Зміїний (зелена позначка)».

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему