Парламент Болгарії хоче вивести нафтовий термінал біля Бургаса з-під контролю російського «Лукойла»

21:00 19.07.2023

До парламенту Болгарії внесено законопроєкт, який передбачає повернення під контроль держави портового терміналу Росенець, що розташований на південь від Бургаса і перебуває в концесії другої за величиною російської нафтової компанії «Лукойл».

Про це пише Novinite.

У жовтні минулого року тимчасовий уряд, призначений президентом Болгарії Руменом Радевим, без пояснень продовжив концесію «Лукойл-Болгарія» ще на 24 роки.

Сьогодні вранці ми вносимо пропозицію повернути контроль болгарської держави над портом Росенець. Наша пропозиція припинить концесію порту Росенець, яка була продовжена тимчасовим урядом на 24 роки без причин. Ми вважаємо, що контроль над цим портом є ключовим для болгарської держави і, в принципі, вся ключова інфраструктура повинна бути під контролем Болгарії. Особливо та що розташована уздовж кордону”, — заявив співголова партії «Продовжуємо зміни», колишній прем’єр-міністр Болгарії Кирил Пєтков.

Він додав, що у Міністерстві транспорту йому заявили, що можуть експлуатувати цей порт, і що проблем з його роботою не буде. Крім того, у разі припинення концесії «Лукойл» зможе продовжити використовувати термінал, але вже за гроші, а не як концесіонер.

Замість концесійних зборів буде прибуток від експлуатації порту, але повністю під контролем Болгарії. Цей крок також відповідає постанові ЄС про санкції проти Росії через війну”, — зазначив Пєтков.

Порт Росенець розташований на південному березі Бургаської затоки. Він призначений для приймання, зберігання та транспортування нафтохімічної сировини та товарних продуктів. У травні 2011 року уряд Болгарії підписав з російським «Лукойлом» угоду про концесію частини портового терміналу, у 2022 році тимчасовий уряд Болгарії продовжив концесію на 24 роки.

Теми:

Ще на цю тему