Болгарія прискорить відмову від імпорту російської нафти морем

16:00 29.09.2023

Уряд Болгарії схвалив ініціативу щодо поступового припинення імпорту російської нафти морем, що дозволить відмовитися від неї швидше, ніж було заплановано.

Про це повідомляє відання «Порти Украіни» з посиланням на Bloomberg.

Виняток із європейського ембарго дозволяє болгарському нафтопереробному заводу «Нафтохім» у Бургасі, який належить «Лукойлу», імпортувати російську нафту до кінця 2024 року. Болгарія самостійно вирішила перенести цей термін на кінець вересня 2024 року з поетапним скороченням обсягу постачань кожні три місяці до цього терміну.

Цей крок змусить місцевий нафтопереробний завод «Нафтохім» шукати альтернативну сировину.

Питання відмови від російської нафти для НПЗ — це в основному питання логістики. Для того, щоб перейти на нечорноморську нафту, необхідно суттєво збільшити фактичні потужності зберігання — можливо, вдвічі — щоб НПЗ міг працювати 20, 30 днів без танкерів”, — зазначив міністр фінансів Асен Васильєв.

Парламентська більшість спершу взагалі планувала заборонити російську нафту з листопада 2023 року, але «Лукойл» назвав нереальною диверсифікацію за 30 днів. Компанія попередила, що це призведе до порушення роботи підприємства та різке зростання вартості пального на внутрішньому ринку Болгарії.

Болгарії, можливо, доведеться шукати альтернативу на Близькому Сході або в Північній Африці, щоб замінити російську нафту на нафтопереробному заводі «Лукойлу», на який припадає більша частина постачань дизельного палива і бензину в країну.

Рішення уряду доповнює зусилля Болгарії з диверсифікації енергопостачання після того, як вона роками майже повністю покладалася на Росію у питаннях постачання природного газу, нафти і палива для своєї атомної електростанції радянського зразка.

У серпні Народні збори Республіки Болгарія ухвалили поправки до закону про контроль над виконанням санкції щодо Росії через її військову агресію щодо України, якими передбачено повернення під контроль держави нафтового портового терміналу Росенець, що перебував у концесії російського нафтового гіганта «Лукойл». На початку вересня термінал перейшов в управління державного підприємства.

Термінал Росенець, призначений для приймання, зберігання й транспортування нафтохімічної сировини, обслуговує єдиний нафтопереробний завод в Болгарії під назвою «Нафтохім Бургас», який належить «Лукойлу» і щодня переробляє 196 барелів нафти.

Теми:

Ще на цю тему