Фірма Сергія Бубки торгує пальним з окупантами

11:00 09.07.2023

Російська фірма «Монблан», яка належить експрезиденту НОК України Сергію Бубці та його брату Василю, працює на тимчасово окупованих територіях та співпрацює з терористами. 

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info, пише ZN.UA.

У травні 2023 року, за даними жуналістів, компанія уклала офіційні контракти з окупантами на постачання пального на понад 800 тисяч рублів.

Компанія «Монблан», яка займається торгівлею пальним, була створена у Донецьку ще до війни. Однак після її початку та окупації частини Донбасу діяльність не припинила.

Окрім самого Сергія Бубки, власниками цього бізнесу значаться його брат Василь та мати Валентина.

Сергій Бубка – видатний спортсмен та відомий в усьому світі легкоатлет. 35-разовий рекордсмен світу зі стрибків з жердиною. Чемпіон Європи та світу, Олімпійський чемпіон. З 2005-го по 2022-ий очолював Національний олімпійських комітет. У 2001 році Бубка отримав звання “Героя України”.

Ще до 2014 року, йдеться у розслідуванні, компанія брала участь у мільйонних тендерах на постачання пального та їжі. Після окупації Донецька фірма змінила юридичну адресу на Волноваху, яка на той час знаходилась під контролем України, і до 2018 року брала участь в українських тендерах.

На початку 2023, після того як в Росії ухвалили закон, що всі компанії на окупованих територіях мають привести документи у відповідність до законодавства РФ, «Монблан» з’явилась в російському реєстрі юридичних осіб.

Адресою реєстрації фірми знову вказано місто Донецьк, а власниками компанії записані лише Сергій Бубка та його брат, який, паралельно, є її директором.

У травні 2023 російська фірма «Монблан» почала офіційно торгувати з терористами. Журналісти знайшли три опублікованих на порталі закупівель РФ контракти на постачання пального для структур окупантів.

Зокрема, 4 травня компанія уклала угоду з так званим республканським реабілітаційним центром мінохорони здоров’я квазіреспубліки ДНР на 2000 літрів пального на майже 100 тисяч рублів

Інші угоди датовані 26 травня (11,5 тисяч літрів пального казначейству РФ) та 30 травня (1200 літрів пального так званому казначейству так званої ДНР).

Фірма «Монблан» продає не саме пальне, а талони на нього, які можна використати лише на однойменних заправках.

Всі вони знаходяться на тимчасово окупованих українських територіях: чотири в Донецьку, по одній – у Макіївці та біля Волновахи.  

На всіх контрактах з окупантами стоїть підпис Василя Бубки, як керівника компанії. Також в реєстраційних документах зазначено, що він є громадянином Росії. Сергій Бубка в цих же документах значиться громадянином України.

У квітні 2022 Сергій Бубка розповів, що залишив країну під час війни проти Росії в якості біженця.
 

Ще на цю тему