Для гарантії фінансової безпеки суден з українським продовольством виділено 20 млрд грн — депутат

20:00 07.07.2023

Фінансова безпека суден, що перевозять агропродукцію з українських портів, забезпечена державними гарантіями на 20 млрд грн.

Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук, передає «Укрінформ».

Було прийнято рішення виділити 20 млрд грн страхових гарантійних коштів. Якщо навіть Росія не буде гарантувати безпеку і буде проти «коридору», судна зможуть заходити. Є судновласники, які готові заходити і так, а Україна цим страховим фондом у 20 млрд грн буде гарантувати їм фінансову безпеку”, — сказав Соломчук під час брифінгу у п’ятницю, 7 липня.

Нардеп зазначив, що наразі лідери різних країн ведуть переговори про продовження «зернової угоди» після 18 липня 2023 року.

Думаю, що рішення буде прийняте за день-два до дати завершення дії угоди. Сподіваємось, що рішення буде позитивним, враховуючи, що стільки країн світу включились у цей процес”, — додав він.

На початку червня Кабінет міністрів затвердив Порядок надання гарантій компенсації шкоди, заподіяної фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання під українським та іноземними прапорами (крім Росії та Білорусі) внаслідок російської збройної агресії. Згідно з порядком, компенсація надаватиметься судновласнику, якому страховик письмово відмовив у відшкодуванні шкоди, заподіяної внаслідок російської збройної агресії. Право на компенсацію матимуть тільки ті судновласники, які уклали договір страхування або P&I (Protection and Indemnity) поліс у порядку, установленому законодавством України чи іншої держави.

У лютому Верховна Рада підтримала зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2023 рік», які надають фрахтувальникам, операторам та/або власникам морських суден та суден внутрішнього плавання гарантії компенсації шкоди, заподіяної внаслідок агресії Росії. На ці цілі передбачено до 20 млрд грн.

Ще на цю тему