Блінкен обговорив з главою МЗС Туреччини продовження «зернової ініціативи» та вступ Швеції до НАТО

14:20 06.07.2023

Державний секретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом. 

Про це повідомляється на сайті Держдепу, пише ZN.UA.

Зокрема, дипломати обговорили саміт НАТО у Вільнюсі, який відбудеться наступного тижня. Блінкен наголосив на важливості єдності Альянсу в такий критичний час і закликав Туреччину підтримати вступ Швеції до НАТО.

“Сполучені Штати і Туреччина мають давні і глибокі двосторонні оборонні зв'язки, і подальша оперативна сумісність Туреччини з НАТО залишається пріоритетом”, - йдеться у заяві.

Швеція і Фінляндія відмовилися від позаблоковості після вторгнення Росії в Україну минулого року, прагнучи більшої безпеки шляхом вступу до НАТО. Фінляндія стала членом НАТО у квітні, але для Швеції цей процес повільніший.

Швеція поставила собі за мету приєднатися до Альянсу на саміті 11-12 липня, і хоча вона має сильну підтримку з боку інших членів НАТО, включаючи Сполучені Штати, Туреччина та Угорщина поки що утримуються від ратифікації її заявки.

Туреччина, зокрема, звинувачує Швецію в наданні притулку політичним активістам, яких вона вважає терористами. 

Крім того, Блінкен в ході телефонної розмови з Фіданом обговорив важливість продовження Чорноморської зернової ініціативи.

У Росії заявили, що Кремль ще не ухвалив остаточного рішення щодо продовження “зернової угоди”, хоча раніше МЗС РФ неодноразово говорило про відсутність підстав для цього. ООН наголошує на необхідності продовження дії ініціативи після 17 липня.
 

Ще на цю тему