На конференції у Лондоні вдалося залучити близько $60 мільярдів на відновлення України – Шмигаль

08:40 26.06.2023

На Конференції з відновлення України у Лондоні (Ukraine Recovery Conference) вдалося залучити близько 60 мільярдів доларів на відбудову.

Про це йдеться у дописі прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля у фейсбуці, передає Цензор.НЕТ

Зокрема ЄС анонсував 50 млрд євро на 4 роки. Завдяки цим грошам планується закрити дефіцит держбюджету та профінансувати проєкти з відновлення. 

"Велика Британія спрямує Україні 3 млрд фунтів на наступні три роки. 240 млн фунтів на цей рік. Також Україна і Британія створять Фонд викликів у сфері зелених інновацій "InnovateUkraine" обсягом 62 млн фунтів", - пише Шмигаль.

Зазначається також, що Світовий банк надасть пакет допомоги на 1,76 млрд доларів для фінансування соціальних виплат.

"Анонсовані програми фінансової підтримки від окремих країн: США - додатково 1,3 млрд доларів на транспортну інфраструктуру, цифровізацію та енергетику, Німеччина - додатково 381 млн євро, зокрема на гуманітарне розмінування, Швейцарія - 1,5 млрд франків у межах середньострокової програми підтримки", - додав Шмигаль. 

Він також повідомив, що Європейський інвестиційний банк розпочне новий портфель проєктів для відбудови України на 840 млн євро. Ідеться про муніципальну інфраструктуру, водопостачання, транспорт, кібербезпеку.

"ЄБРР підтримає українські енергетичні компанії "Нафтогаз", "Укренерго" та "Укргідроенерго" на суму 600 млн євро. Після звільнення території Каховського водосховища розробимо дорожню карту реконструкції ГЕС. У планах – програма на 3-5 млрд євро для реалізації проєктів відбудови. Крім цього, партнери й надалі будуть фінансово підтримувати Україну в межах чотирирічної програми МВФ на суму 15,6 млрд доларів", - зауважив Шмигаль. 

Також на конференції розпочалось створення коаліції бізнесу для інвестицій в українську економіку, зокрема до Ukraine Business Compact (об'єднання провідних українських та міжнародних компаній в глобальну спільноту відповідальних бізнесів для підтримки відновлення України) вже долучилось понад 500 компанії. Під час заходу було запущено Українську інвестиційну платформу G7, ЄС та його фінансових інституцій розвитку та підписано угоду України, ЄС, Норвегії, Швейцарії, Європейського інвестиційного банку та ЄБРР щодо перезапуску ринку приватного страхування воєнних ризиків.

Крім цього, Велика Британія анонсувала внесок у розмірі 20 млн фунтів стерлінгів до Трастового фонду перестрахування MIGA, яке в свою чергу підписало меморандум про взаєморозуміння з ProСredit банком, що збільшило суму гарантій до 40,8 млн євро. Також була укладена угода між IFC та Українським Дунайським пароплавством для модернізації та розширення можливостей логістики на Дунаї. Під час конференції було запущено україно-британську цифрову платформу для пошуку бізнес-партнерів.

"Партнери позитивно оцінюють динаміку реформ в Україні, не сумніваються в наших європейських перспективах, підтримують ідею використання заморожених російських активів для відбудови України", - наголосив Шмигаль.
 

Ще на цю тему