Площа Каховського водосховища зменшилась на 50% - Укргідроенерго

16:40 13.06.2023

Станом на 12 червня Каховське водосховище зменшилося на 50%.

Як передає Укрінформ, про це Укргідроенерго повідомляє у Телеграмі.

«Станом на 12 червня водосховище зменшилося на 50%. Щодо об'єму, то за нашими оцінками, у Каховському водосховищі води на 60-70% менше, ніж було до вибуху», - зазначив генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Також він наголосив щодо ймовірних серйозних наслідків для навколишнього середовища, якщо вода в водосховищі впаде нижче критичного рівня - близько 3 метрів.

«Ми сподіваємося, що нижня гідротехнічна споруда залишилася цілою. Якщо так, то рівень Каховського водосховища може залишатися в межах 6-7 метрів. Якщо воно пошкоджене, воно потрапляє в критичну зону», - заявив Сирота.

За його словами, водопостачання Кримського півострова може бути відновлено «до літа наступного року».

«Зрозуміло, що Кримський канал буде осушений, води там бути не може. Коли буде деокупація Криму, ми будемо вирішувати питання комплексно - вирішення проблеми водопостачання наших чотирьох областей і Криму. Я думаю, що це буде не раніше наступного року, після повені», - заявив Сирота.

Він також зазначив, «якщо цього (деокупації – ред.) з якихось причин не відбудеться, то це буде просто перекриття каналу, тому що ми будемо забезпечувати водою, в першу чергу, Херсонську, Дніпропетровську, Запорізьку та Миколаївську області».

Ще на цю тему