В Одеській області почали виробляти дрони–камікадзе / Фото 

17:40 12.06.2023

Виробництво ударних FPV-дронів освоїли в Одеській області представники благодійного фонду «Хвиля'91» спільно з Національною гвардією України.

Про це виданню ШоТам розповіла директор фонду Катерина Новачук, пише видання Думська.

Вона розповіла, що раніше фонд спеціалізувався на передачі військовим дронів фірми DJI та інших марок, які на фронті використовуються для розвідки чи скидання гранат. Однак це дорога техніка, тому у фонді вирішили переключити увагу на FPV. З минулої осені разом з однією з частин Нацгвардії, яка вже мала свої напрацювання зі збору таких дронів, фонд почав створювати лінію їх серійного виробництва.

«Собівартість нашого дрона є доволі демократичною. Для порівняння: якщо DJI Mavic 3 Fly More Combo коштує приблизно 2,5-3 тис. доларів, до того ж їх експортують в обмеженій кількості, то собівартість нашого дрона становить 250-300 доларів. Тобто ймовірність, що вісім-десять FPV влучать у ціль, більша, ніж в одного «мавіка«», — розповіла Новачук.

На початку фабрика виробляла по 100 дронів на місяць, потім по 500, а зараз волонтери планують виробляти по тисячі безпілотників.

Найпопулярніша модель — «Калібрі» — дрон, який може доставити кілограм вибухівки на відстань до шести кілометрів зі швидкістю 170 км/год.

Фото з сайту Думська

На фабриці розробляють новий важкий дрон-бомбардувальник «Ластівка», який зможе скидати кілька боєприпасів.

«При правильному застосуванні наші дрони успішно вражають ворожі цілі: окопи, БТРи, пікапи, КамАЗи. Також безпілотники дуже ефективні в міських боях, бо можуть залітати у важкодоступні місця, наприклад, у будівлі. Пілоти повинні мати високі професійні навички, керувати цими дронами значно складніше, ніж «мавіками», зокрема через те, що в них різні стабілізаційні системи. Щонайменше людину не повинно заколисувати, бо перед нею відкривається вид від першої особи», — розповіла Катерина Новачук.

Щоб використання дронів було ефективнішим, представники фонду також відкрили школу підготовки операторів БПЛА. Курс триває два тижні, військові проходять теоретичне і практичне навчання, літають спочатку в симуляторах, а потім на полігоні. Школа випустила вже понад 200 військовослужбовців.
 

Ще на цю тему