Перший в історії вантаж російської нафти прибув до Пакистану

11:00 12.06.2023

11 червня, що перший вантаж російської сирої нафти зі знижкою, організований в рамках угоди між Ісламабадом та Москвою, прибув до Карачі.

Як пише ZN.UA, про це заявив рем'єр-міністр Пакистану Шахбаз Шариф, передає Reuters.

«Радий повідомити, що перший вантаж російської сирої нафти зі знижкою прибув до Карачі і завтра почнеться її відвантаження. Це перше в історії постачання російської нафти до Пакистану і початок нових відносин між Пакистаном і Російською Федерацією», – написав Шариф у Twitter.

Нафта зі знижкою принесе полегшення Пакистану, який стикається з платіжною кризою і ризикує оголосити дефолт за своїм боргом. Купівля пакистанської нафти дає Росії новий ринок збуту, додаючи до зростаючих продажів Москви до Індії та Китаю, оскільки вона перенаправляє нафту із західних ринків через війну в Україні.

Імпорт енергоносіїв становить більшу частину зовнішніх платежів Пакистану. Очікується, що імпорт нафти в країну досягне 100 тисяч барелів на день після прибуття першого вантажу.

Підтвердження того, як буде здійснюватися оплата, поки що немає, але нещодавно Пакистан оголосив про план дозволити бартерну торгівлю з Росією, Афганістаном та Іраном, що, на думку аналітиків, може зменшити потребу в доларах і ризик транскордонної контрабанди енергоресурсів.

Нагадаємо, що у квітні повідомлялося, що Україна поставить Пакистану двигуни та запчастини для гелікоптерів Мі-17. Обладнання має бути знаком «розширення оборонного партнерства», адже до цього Пакистан поставив Україні кілька партій боєприпасів.

Сусідня із Пакістаном Індія у квітні оновила рекорд з купівлі російської нафти. Майже 80% поставок сирої нафти з РФ припадає на Китай та Індію. 

Ще на цю тему