Дніпро нижче Запоріжжя припинить бути судноплавним - Адміністрація судноплавства

17:00 08.06.2023

Внаслідок підриву Каховської ГЕС Дніпро нижче Запоріжжя перестане бути судноплавним на тривалий час.

Про це повідомив голова Адміністрації судноплавства Євген Ігнатенко, пише Економічна правда.

"Терористичний акт РФ матиме катастрофічні наслідки для всього регіону в цілому та майбутнього відновлення судноплавства зокрема. ... Через різке підтоплення територій зруйновано та виведено з ладу інфраструктуру портів та терміналів, розташованих в області, багато затонулих суден", - зазначив він.

За словами Ігнатенка, за Дніпрогесом річка Дніпро залишиться судноплавною. Нижче – ще тривалий час ні. Після падіння рівня води судна там опиняться на мілині.

Так, проблеми виникнуть нижче безпосередньо Каховського шлюзу.

"Каховський шлюз був крайнім дніпровським шлюзом, що випускав усі суда в бік відкритого моря. Фактично нам перекрили ворота для українського експорту", - повідомив Ігнатенко.

Проте вже виникають проблеми й вище за течією.

"Рівень води у Каховському водосховищі падає на 10 см щогодини. Допустимий рівень на нижньому б'єфі Запорізького шлюзу — 14 метрів, сьогодні на ранок фіксували 16 метрів. Тому, за умови падіння рівня нижче цієї позначки ми не зможемо проводити шлюзування в Запоріжжі", – заявив він.

Наразі цивільні судна з Каховського водосховища перебазують до Запоріжжя, щоб вони не залишились на мілині.

"Адміністрація другий день активно працює з судновласниками, чиї судна наразі знаходяться в акваторії Каховського водосховища. Це близько 50 суден. Наше завдання – сприяти у забезпеченні їх безперешкодній передислокації з місць базування вище по Дніпру через Запорізький шлюз", – зазначив Ігнатенко.
 

Ще на цю тему