Порт «Тамань» у рф призупинить експорт LPG через небезпеку безпілотників – Reuters

20:40 02.06.2023

Чорноморський порт «тамань» рф готовий призупинити експорт вибухонебезпечного скрапленого нафтового газу (LPG) через побоювання, пов'язані з атаками безпілотників.

Як пише видання enkorr.ua, про це повідомили агентству Reuters 2 червня джерела, обізнані з ситуацією.

«тамань призупиняє перевалку скрапленого газу, оскільки це небезпечно після всіх цих атак (безпілотників –enkorr.ua) – гази дуже вибухонебезпечні», – сказало одне з джерел.

Проте джерела не уточнили, коли порт припинить перевалку скрапленого газу, зазначивши, що спочатку буде відвантажено наявні запаси. Два джерела повідомили, що операції з LPG на таманському перевантажувальному комплексі, який має потужність 20 млн тонн вантажів на рік, будуть законсервовані на невизначений термін.

За наявними даними, залізничні постачання скрапленого газу в тамань від російських і казахстанських постачальників у січні-травні склали 192 тис. тонн. Торік комплекс відвантажив 328 тис. тонн російського і казахстанського скрапленого газу. Джерела повідомили, що наразі комплекс перевантажує скраплений газ зі складів у порту. Інші джерела на ринку повідомили, що вивчають інші маршрути для експорту скрапленого газу з росії, включно з Польщею й Китаєм.

«таманьнафтогаз», оператор таманського перевалочного комплексу, який також обробляє сиру нафту і нафтопродукти, не відповів на запит про коментарі. Раніше залізничні оператори росії й Казахстану вже оголосили про плани обмежити вантажні перевезення в напрямку тамані, на яку припадає близько 7,5% всього російського експорту скрапленого газу.

За останні тижні росія неодноразово піддавалася атакам, зазнавши масштабного транскордонного вторгнення і атак безпілотників, зокрема на москву, нафтопереробні заводи на півдні росії й паливний склад біля стратегічного мосту, який з'єднує материкову частину росії з Кримом.
 

Ще на цю тему