Окупанти в Криму так бояться катерів-камікадзе, що їм знадобилась рідкісна система ДП-62 "Дамба"

12:00 30.05.2023

Це "протидиверсійний" варіант БМ-21 "Град" з дальністю стрільби 5 км, який можливо везли навіть з Далекого Сходу

Увідкритому доступі з’явилось фото, яке свідчить - на вході в гавань тимчасово окупованого Севастополя рашисти розгорнули систему, яку можна ідентифікувати як ДП-62 "Дамба". Така система створена на базі БМ-21 "Град", призначена для протидесантної оборони, боротьби з диверсантами та малорозмірними морськими цілями.

Від своєї базової версії ДП-62 "Дамба" відрізняється можливістю вести стрільбу з виносного пульта, можливістю підключати зовнішнє живлення від промислових електромереж з напругою 380 вольт та працювати або в автономному режимі, або ж з використанням гідроакустичної станції.


Для стрільби використовуються лише некеровані снаряди 122-мм типу ПРС-60, які можуть бити на дальність від 300 м до 5000 м, та начебто знищувати малорозмірні надводні цілі на глибині від 3 до 200 м. Для гарантованого ураження цілі потрібно відстріляти хоч б пакет на 20 снарядів.

Виробництво комплексів ДП-62 "Дамба" стартувало ще у 1980 році, а у 1998 році РФ вирішила дозволити експорт таких систем. Скільки одиниць ДП-62 "Дамба" є в розпорядженні ЗС РФ, дані в довіднику The Military Balance 2022, відсутні. Тому тут можемо будувати лише припущення, звідки саме рашисти взяли ці "протидиверсійні" системи для розгортання біля тимчасово окупованого Севастополя.


За деякими даними, установки ДП-62 "Дамба" в своєму розпорядженні має так званий "102-й загін спеціального призначення боротьби з підводними диверсійними силами й засобами" ЧФ РФ чисельністю 60 осіб, розміщений в тимчасово окупованому Севастополі. Водночас, якщо подивимось у відкритих джерелах, то там є згадки лише про стрільби із ДП-62 на Камчатці, які проводили підрозділи Тихоокеанського флоту.

Зважаючи на "протидиверсійний" функціонал системи "Дамба", схоже, що росіяни розгорнули ДП-62 саме для протидії ймовірним новим атакам катерів-камікадзе, націлених на кораблі з "Калібрами".

Ще на цю тему