ВМС України отримали новий малий броньований катер. На церемонії був присутній Залужний / Фото 

08:00 27.05.2023

Черговий малий бронекатер проєкту 58155 «Гюрза–М» передали Військово-морським силам України.

Як повідомили у пресслужбі Міноборони, новій одиниці присвоїли назву «Буча», пише «Думська».

Бронекатер успішно пройшов усі етапи заводських і державних випробувань. На МБАКу встановили сучасне навігаційне і радіолокаційне обладнання та озброєння для ураження цілей противника.

Одна з особливостей цього катера — низька візуальна оптико-електронна, радіолокаційна та теплова помітність. Його складно виявити радіолокаційними та інфрачервоними засобами. Крім того, катер оснащений системою захисту від наведення зброї супротивника і системою автоматичної постановки димових і теплових завіс.

Головне призначення малих броньованих артилерійських катерів — патрулювання в ближній морській зоні, у річках і лиманах, захист важливих об'єктів морської та річкової інфраструктури і прибережної зони України, а також протидія ймовірним висадкам десантних засобів противника на узбережжі тощо.

Фото: АрміяInform

Зазначається, що в церемонії передання катера ВМСУ брав участь головком Збройних сил генерал Валерій Залужний, якого останні кілька днів наполегливо «ховає» російська пропаганда.

Катер «Буча» входитиме до складу річкової флотилії, яка була створена минулого року на Київщині, повідомив командувач ВМС Олексій Неїжпапа.

«Цей катер із серії, що будуються для Військово-морських сил з 2016 року. Катер «Буча» був закладений ще до широкомасштабної агресії рф, але його будівництво і державні випробування завершились вже під час активних бойових дій на Київщині. Сьогодні наказом Міністра оборони він прийнятий до складу Військово-морських сил. На катері піднято прапор ВМСУ. З цього моменту цей катер — повноцінний член флотської родини тут, на Київському морі. І він захищатиме Україну з річкового напрямку», — зазначив віцеадмірал Неїжпапа.
 

Ще на цю тему