Андрій Клименко: Цікава російська дипломатія

15:20 25.05.2023

Не вийшло через ООН — спробуємо ультиматум через Африку. Ось така цікава російська дипломатія.

Про це пише Андрій Клименко, керівник Моніторингової групи Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та головний редактор порталу BlackSeaNews, на своїй сторінці у Facebook.

«13 квітня 2023 року Росія вперше офіційно, на папері, сформулювала розширений та деталізований перелік вимог для продовження її участі в «зерновій ініціативі» і зробила це в формі ультиматуму на адресу Секретаріату ООН.

Він фактично містить 6 пунктів, назвемо їх окремо:

1. Перепідключення «Россєльхозбанку» до SWIFT;
2. Поновлення постачання до РФ західної сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування;
3. Скасування обмежень на страхування та перестрахування;
4. Зняття заборони на доступ до західних портів російських суден;
5. Відновлення роботи аміакопроводу Тольятті-Одеса;
6. Розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов’язаних з виробництвом та транспортуванням продовольства та добрив.

А тепер — хроніка нещодавніх подій:

17 травня 2023 року президент Туреччини оголосив, що Росія погодилася на двомісячне продовження угоди, тобто до 17 липня 2023 року.

А сама домовленість буде припинена після 17 липня.

18 травня 2023 року МЗС Росії офіційно повідомило, що Росія «у відповідь на звернення, насамперед, турецьких партнерів» підтвердила її продовження ще на два місяці, до 17 липня включно, без будь-яких змін.

При цьому МЗС Росії нагадало всі пункти свого ультиматуму, що наведені вище, і вчергове заявило, що без виконання попередніх вимог «ні про яке розширення „чорноморської ініціативи“ не йдеться в принципі, а сама домовленість буде припинена після 17 липня».

21 травня 2023 року до портів Одеської області прибули перші судна після 12-денної перерви, що була викликана відмовою російських інспекторів в СКЦ проводити інспекції суден. При цьому Росія відмовилася погоджувати пропуск суден до порту Південний. Вона пов’язує це зі своєю вимогою поновити роботу аміакопроводу Тольятті-Одеса, кінцевий термінал якого розташовано у цьому порті.

21 травня 2023 року світові ЗМІ повідомили, що делегація з президентів ПАР, Сенегалу, Єгипту, Республіки Конго, Уганди та Замбії збирається провести переговори з Києвом та Москвою, щоб «ініціювати мирний процес», але також «порушити складне питання про те, як Росії, яка перебуває під жорсткими санкціями, можна заплатити за експорт добрив, якого відчайдушно потребує Африка».

Повідомлялося також, що африканські лідери обговорять пов’язане з цим питання полегшення транзиту більшої кількості партій зерна з України в умовах війни та можливість більшого обміну полоненими.

Отже після «політичного подарунку» Путіна Ердогану перед 2-м туром президентських виборів в Туреччині, що відбудеться 28 травня, Росія робить чергову спробу просунути через президентів африканських країн ті ж самі ультимативні умови продовження зернової угоди, які вона висувала як безальтернативні в квітні 2023 на адресу Секретаріату ООН.

При цьому до порядку денного через африканську делегацію додаються натяки на припинення вогню, великий обмін полоненими та розширення зернової угоди — скоріше за все натякається про включення до угоди портів міста Миколаїв. (Мабуть для більшої ваги аргументів додаються регулярні обстріли Очаківської громади та акваторії — це як раз Дніпровський лиман, що веде до портів Миколаєва)».

* * *

Ця публікація створена за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine). Зміст публікації є виключною відповідальністю авторів і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Ще на цю тему