Габон подвоїв кількість суден під своїм прапором за рахунок «тіньових» танкерів

10:20 25.05.2023

Кількість суден під прапором Габону з початку 2023 року збільшилася удвічі за рахунок збільшення у регістрі країни частини так званого тіньового флоту, що перевозить російську, іранську та венесуельську нафту, що потрапила під санкції.

Про це пише ввидання Порти України з посиланням на Splash 24/7.

Як свідчать дані S&P Global Market Intelligence, з точки зору відсоткового збільшення прапор Габону цього року зростав найшвидше у світі.

Більшість суден до реєстру Габону переведено з реєстру Сент-Кітс і Невіс. Одним із головних його клієнтів наразі є мумбайська компанія Gatik Ship Management, яка бере активну участь у перевезеннях російської нафти і втратила галузеве стандартне страхування свого флоту через порушення цінового обмеження G7.

Дані S&P Global показують, що 98% танкерів під прапором Габону дедвейтом понад 10 тис. тонн підпадають під антиросійські санкції як судна високого ризику або такі, для яких неможливо визначити кінцевого власника.

Під прапором Габону, зокрема, ходив танкер Pablo 1997 року побудови, який на початку травня спалахнув у водах Малайзії, вбивши трьох членів екіпажу, серед яких був українець. Напівзнищений, не застрахований танкер, який раніше перевозив іранську нафту, залишається на якорі, поки влада Малайзії міркує, що з ним робити. Судновласник на зв’язок не виходить. У Габоні судно переєстрували менш ніж за тиждень до катастрофи.

За даними аналітичних компаній, у світовому «тіньовому» флоті зараз налічується понад 700 танкерів. Відколи Росія почала війну проти України, його розмір збільшився більш ніж утричі.

За підрахунками TankerTrackers.com, станом на початок травня світовий тіньовий флот налічував 544 судна, і зарахувати до «тіньових» можна кожен п’ятий VLCC.
 

Ще на цю тему