Німеччина викликала посла Туреччини на тлі суперечки через затримання журналістів

08:00 24.05.2023

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало посла Туреччини, якому висловило протест через скарги турецького посадовця на нібито придушення свободи слова через затримання двох турецьких журналістів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

Директор з питань комунікацій офісу президента Туреччини Фареттін Алтун засудив, як він висловився, "позицію Німеччини щодо примусу до мовчання журналістів", і висловив занепокоєння "придушенням свободи преси в цій країні".

Його заяві передувало затримання минулого тижня двох журналістів провладної турецької газети Sabah у німецькій землі Франкфурт-на-Майні. Sabah належить однойменній медіагрупі, яку контролює Серхат Албайрак – брат зятя Ердогана і колишнього міністра турецького уряду Берата Албайрака.

Затримання пов’язане з тим, що раніше Sabah опублікував особисті дані критиків турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, які проживають у Німеччині, на тлі першого туру президентських виборів.

Екскандидат у президенти Туреччини підтримав Ердогана перед другим туром виборів
У Німеччині проживає велика турецька діаспора – близько півтора мільйони людей, або половина турків, що живуть за межами батьківщини.

Після затримання журналістів Анкара також викликала посла й назвала затримання журналістів "без будь-яких підстав" "актом переслідування й залякування турецької преси", пов’язавши це з перемогою чинного президента Реджепа Таїпа Ердогана у першому турі виборів.

Ще на цю тему